keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Tampperi ja sen merkitys espresson valmistuksessa


Tampperi on varrellinen litteäpintainen metallikiekko jolla jauhettu kahvi puristetaan espressokoneen suodatinkahvan suodatinpesään mahdollisimman tiiviiseen pakettiin. Tampperin merkityksestä hyvän espresson tuottamiseksi on montaa eri mielipidettä koska se ei sinäänsä vaikuta kahvin laatuun. Itse kuitenkin uskon että erinomaisella tampperilla on ainakin vaikutusta espresson tekemisen fiilikseen.

Tamppereita on olemassa monia eri kokoisia, laatuisia ja painoisia eli sitä ostaessa kannattaa siis tarkistaa millainen tampperi sopii juuri sinulle. Laitteessani on valmiiksi tampperi mutta en sitä ole kertaakaan käyttänyt sillä omistan myös Mottan Flat Base 52mm Tampperin puisella kahvalla. Vaikka tampperini on melko huokean hintainen tuntuu se silti omaan käteen erittäin laadukkaalta ja ymmärrän miksi tampperia on kutsuttu myös kotibaristan kruunun jalokiveksi. :)

Kuinka käytän tampperia?

Itse jauhan ensimmäiseksi sopivan määrän kahvia suodatinkahvan suodatinpesään.Seuraavaksi tiivistän jauhetun kahvin tampperilla mahdollisimman tiiviiksi (käytän voimaa noin 20kg) ja pyrin saamaan mahdollisimman tasaisen pinnan jotta kahvi valuisi tasaisesti suodatinkahvasta valmistusvaiheessa. Seuraavaksi kopautan suodatinkahvaa tampperin puisella päällä pari kertaa saadakseni kahvihiukkaset vieläkin tiiviimmäksi seuraavalla tamppauskerralla (teräksisellä päällä koputtelu ei kannata koska se saattaa tehdä tampperiin lohkeamia mikä vaikeuttaa tasaisen pinnan saavuttamista). Puristan kahvia nyt uudestaan tampperilla non 5kg voimalla ja pyöräytän lopuksi tampperia suodatinpesässä saadakseni mahdollisimman sileän pinnan.Lopuksi pyyhin ylimääräiset kahvipurut suodatinkahvan reunoilta ja valmistan espresson.

 Tamppaukseen on mahdollista ostaa myös erilaisia lisätarvikkeita ja ainakin itselläni on ostolistalla tamppausmatto sekä knock box.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti