sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Espressolaitteen puhdistaminen



Autossani tuli 90 000 kilometriä täyteen ja taas se pitäisi viedä johonkin määräaikaishuoltoon (vai olikohan se vasta 100 000 km kohdalla). Aloin samalla pohtimaan miten espressolaite tulisi puhdistaa ja kuinkakohan usein tulisi "huolellisempi" puhdistaminen suorittaa.



Jokaisen kahvintekokerran jälkeen suoritan seuraavat puhdistavat toimenpiteet:

  1. Tyhjennän vesitankin ja täytän sen uudelleen kylmällä vedellä
  2. Puhdistan höyrysuuttimen jos olen vaahdottanut maitoa 
  3. Valutan laitteen läpi noin 1 dl verran vettä
  4. Puhdistan gruppopesän märällä rätillä (ostoslistalle menee muuten uuttoryhmän puhdistaja)
  5. Pyyhin laitteen ulkoreunat talouspaperilla ja tyhjennän tippa-astiat




Höyrysuuttimen puhdistaminen tapahtuu seuraavasti omassa laitteessani:
  1. Poistan metallisuojan vetämällä sitä alaspäin
  2. Höyrystän kannullisen kylmää vettä
  3. Irroitan loput suuttimesta irroittamalla sen muovisesta pidikkeestään (tässä vaiheessa pitää olla varovainen että kumirenkaat eivät häviä)
  4. Pyyhin suuttimen kaikki osat märällä rätillä (Palanutta maitoa ei saa raaputtaa terävällä esineellä)
  5. Kokoan suuttimen takaisin paikoilleen


Mutta mitä asioita pitäisi tehdä kun konetta on käytetty esimerkiksi jo 1 - 6kk?

Ensimmäisenä tulee mieleen tiivisteiden tarkastaminen vähintään 6kk välein. Kuluneen tiivisteen tunnistaa ainakin siitä, että kahva menee liian helposti paikoilleen. Lisäksi espressolaite ja kahvimylly tulisi huoltaa säännöllisin väliajoin (olen ajatellut puhdistaa koneeni 1 - 2 kk välein, mutta viimeistään silloin kun kahvi alkaa maistumaan kitkerältä) erilaisilla puhdistusaineilla. Nohevimmat voivat puhdistaa myllyn esimerkiksi vaihtaessaa kahvilajiketta.







Laitteen puhdistusprosessini on seuraavanlainen:

Takaisinhuuhtelen laitteen kerran kuussa. (Takaisinhuutelussa pistetään umpinainen filtteri kahvaan ja puolisen teelusikkaa puhdistusainetta filtteriin. Tätä ennen kuitenkin irroitan sihdin gruposta. Kahva kiinni koneeseen ja ”kahvin valutus” päälle noin 10 sekunniksi ja saman aikaa pois. Tätä tehdään muutamia kertoja kunnes kone alkaa olla puhdas. Samalla koneen alla olevaan ylivuotoastiaan on tullut ylimääräiset purut ja puhdistusaineen vaahto. Ota kahva irti ja puhdista se ja teen sama homma uudelleen ilman puhdistusainetta. Viimeiseksi vielä uutetaan yksi annos espressoa joka heitetään pois.) Liotan annostelijaa ja sihtiä espressolaitteen puhdistusaineessa puolisen tuntia ja puhdistan sen huolellisesti. En upota koko kahvaa puhdistusaineeseen, jotta siinä olevta ruuvit eivät ruostu. Lisäksi juoksutan koneen läpi tankillisen vettä (kalkinpoistoaineella) puolivuosittain, jotta kalkki ei kerääntyisi putkien sisäpinnoille.

Erilaisia puhdistustarvikkeita espressolaitteelle (kaikki aineet ovat luontoystävällisiä):

Olen huomannut, että Internetissä liikkuu paljon ohjeita joiden mukaan kahvinkeitin kannattaisi puhdistaa etikalla. Älä missään nimessä puhdista kahvikonettasi etikalla sillä se jättää laitteeseen ikävän sivumaun, sen puhdistavat vaikutukset ovat minimaaliset ja etikan läpijuoksuttamiseen joutuu käyttämään huomattavasti enemmän vettä kuin puhdistukseen tarkoitettujen tuotteiden osalta. (lähde)


3 kommenttia:

  1. Aika samantapaiset ovat omat putsautsetkin, paria pientä juttua vain viistoten.
    Liuotan 20min, mielestäni ajaa asian, sit backflush joka kerta, vähintään viikottain cafizalla/pulylla.
    Myllyt imuroin nyt aina kun imuri on lähellä niitä, terät irti ja putsaus parin viikon välein, grinziä viikottain.
    Gruppoharjan puutokseen, ennen cafelatin saapumista (omaan myös saman, loisto peli) voisin lämpimästi suositella wigglettämistä (wiggle).
    Myös tuon suihkusihdin irroittaminen on suositeltavaa, ei hankalaa, liuottaa sen osat samalla kun kahvan"pesän", korit ja muut kamatkin.

    Huolto on muuten päässyt lipeämään itseltäni tässä kuussa, joten vois olla aika taas tarttua itseään niskasta ja puuhaan vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa laitteessani on integroitu mylly ja ainakin pintapuoleisesti tarkasteltuna sen puhdistaminen imurilla näyttää vaikealta. Pitääkin selata käyttöohjeet hieman tarkemmin, jos sieltä löytyisi jotain tipsejä myllyn putsaamiseen.

      Pitää muuten tehdä itselleni (ja blogiin) suomi-kahvi-suomi -sanakirja, koska tuntuu että olen välillä aivan pihalla tästä ammattisanastosta. :)

      Poista
  2. Koneen boilerin kalkinpoisto on helppoa, jos konessa on kuumavesihana. Hana auki alkaa kone imemään boileriin korvaavaa vettä, tässä tapauksessa kalkinpoistoainetta. Jos valuttaa vettä gruposta, silloin kalkinpoistoliemi valuu vain lämmönvaihtimen läpi -oletuksena että keskustelemme hx-koneesta -ja, että haluamme poistaa kalkin myös boilerista ;-)
    Jos konessa ei ole vesikraanaa, kuten esim. NS Oscar, pitää hieman kikkailla. http://www.youtube.com/watch?v=-eXlC-Eo1h0

    VastaaPoista