maanantai 2. kesäkuuta 2014

Aeropress ja jääkahvi ohjeSain joululahjaksi upean Aeropress kahvinkeittimen. Ensimmäisen kerran olin tutustunut tähän laitteeseen vuosi sitten Johan's & Nystrom -kahvilassa Helsingin Katajanokalla. Laite ei itsessään näytä kummoiselta, mutta sillä saa tehtyä yksinkertaisella prosessilla erittäin hyvää kahvia. Itse asiassa olen käyttänyt pelkästään aeropressiä jo useamman kuukauden.

Aeropress keksittiin vuonna 2005 Alan Adlerin toimesta. Laitetta valmistaa Aerobie -yritys, joka tekee myös muun muassa frisbee -kiekkoja. :)

Aeropress muistuttaa toimintatavaltaan pressopannua. Näiden kahden kahvinkeittimen toiminnassa on kuitenkin muutama iso eroavaisuus:
  1. Aeropress käyttää kertakäyttöistä paperifiltteriä, joka poistaa ison osan kahvin epäpuhtauksista (pressopannu taas filteröi kahvin metallifiltterillä).
  2. Aeropress käyttää ilmapainetta kahvin siivilöimiseen filtterin läpi, jolloin kahvijauheesta saadaan mahdollisimman paljon makua.
  3. Aeropress tekniikka vaatii lyhyemmän uuttoajan
  4. Aeropress käyttää hienompaa kahvipuruja (lähes espressokoneiden käyttämää jauhatusta)
Tapoja kahvin valmistamiseen Aeropressillä on useita, mutta ne kaikki perustuvat kahteen "perustekniikkaan". Perinteiseen sekä käänteiseen valmistusmekanismiin. 

Perinteinen mekanismi:

Käänteinen mekanismi:


Kesän kunniaksi tässä jääkahvi ohje aeropressillä tehtynä Kaffa Roasteryn tyyliin.

Jää aeropress (Jääpee)

15g kahvia (Parhaiten toimivat vaaleapaahtoiset kahvit, joissa marjaisia ja hedelmällisiä vivahteita)
170 g jäitä
100 g vettä (95 °c)

Esihuuhtele paperifiltteri ja mittaa jäät erilliseen kannuun tai lasiin. Punnitse ja jauha kahvi ja lisää jauhettu kahvi aeropressiin ja aseta se kannun/lasin päälle. Kaada kahvin päälle vesi ja sekoita. Aseta aeropressin mäntä paikoilleen, jolloin kahvia ei valu suodattimen läpi. Anna uuttua minuutti ja 20 sekunttia, jonka jälkeen reipas 6 sekunnin pressaus.

Pyörittele kannua, jotta jäät sulavat ja viilentävät juoman. Annostele noin 5 jääpalan lattekuppiin ja kaada juoma tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti