keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Onko suodatinkahvissa enemmän kofeeinia kuin espressossa?




Lyhyesti ja ytimekkäästi: Kyllä, mutta ero on hyvin pieni. Kahvi.net -sivuston mukaan kupillisessa espressoa (0,3 dl) on noin 80 - 90 mg kofeiinia ja kupillisessa suodatinkahvia (1,25 dl) kofeiinia on noin 90 - 110 mg. Vertailutiedoksi esimerkiksi Battery -energiajuomassa on 106mg kofeiinia ja yhdessä kofeiinipillerissä 100 mg.

AnnosKofeiinia (mg)
Kupillinen suodatinkahvia (1,25 dl)90 - 110
Kupillinen pannukahvia (1,25 dl)70 - 90
Kupillinen espressoa (0,3 dl)80 - 90
Kupillinen cappuccinoa (0,3 dl espressoa)80 - 90
Lasillinen lattea (0,3 dl espressoa)80 - 90
Kupillinen pikakahvia (1,25 dl)30 - 90



Itselleni tämä tulos ei ollut yllätys, mutta luulin että ero olisi ollut vieläkin suurempi. Toki eri kahvilaaduissakin on eroja, esimerkiksi Robusta -kahvilajissa on noin puolet enemmän kofeiinia kuin Arabicassa. En äkkiseltään löytänyt selitystä siihen miksi annoksessa suodatinkahvia on enemmän kofeiinia kuin espressossa, mutta luulen tämän johtuvan suuremmasta määrästä kahvipuruja sekä pidemmästä valumisajasta.

Kofeiini aktivoi keskushermostoa jonka johdosta se piristää. Kofeiinin vaikutus kestää noin neljä tuntia määrästä ja henkilön aineenvaihdunnasta riippuen. Erityisen kiinnostava tieto on että kofeiini poistuu tupakoitsevilta henkilöiltä puolet nopeammin elimistöstä kuin ei-tupakoivilla.

6 kommenttia:

  1. Hei,
    hyvä lyhyt ja ytimekäs postaus.
    Haluaisin oman panokseni ampua ilmoille, ellet pahastu ;)
    Tuo espressomäärä käsitetään 30ml yleensä sinkkushottina joka tulee 7g puruista. Ja kun mietitään että annettujen suodatinkahvi määritelmien mukaisesti litraan vettä SCAE:n mukaan tulee 65g purua, niin matematiikallahan tuo selventyy.
    Käytännössä sit taas, niin usein kun juodaan vaikkapa cappuccino, siinä on pohjilla se 60ml espressoa, eli tupla. Itse juon vain tuplia kun kotona kotipolttoa harrastan.

    Mutta silti nostaisin tuon suodatinkahvin korkeammalle. Miksikö?
    No harva työpaikoilla ottaa sen 1,25dl kahvia pannusta, ei, siellä on ne mukit. Vetoisuus muumimukissakin reilut 2,2dl, sit on nämä "maailman paras pomo"-mukit, 3,5dl.
    Siinä sitten laskemaan kuka sihteeri pukkas kuinka monta epämääräistä mittalusikallista täyteen pannuun (1,25l moccamaster, vahva veikkaus olis 12mittaa x 8-9g). Ei ihme että närästää, varsinkin kun vaaleita paahtoja totuttu juomaan.

    Mutta ei siinä, jos se on hyvä näin, aina ollut, niin olkoot.
    Mutta, kehitystä on havaittavissa. Monet haluavat jo makuja enemmän, ja siirrytään tummiin pehmeimpiin kahveihin. Erikoiskahvit valtaavat kahviloiden listaa, vaikka tiskin takaa ei ihan vielä löydykkään riittävää ammattitaitoa sitä tarjoilemaan (ei pidä yleistää, oppi on kasvanut viime vuosina hurjasti).

    Kirjoituksessa tuli ihan uutena itselle tupakoitijoiden aineenvaidunnan vilkkaus, uutta ja perehtymisen arvoista.

    Mukavan leppoisa ote blogiin, jään seuraamaan jatkoa :thumbs up:

    -Jussi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jussi erinomaisesta kommentistasi! Kuulin myös espresson valmistamisesta ja kofeiinista seuraavanlaisen teorian: Paine, jolla espresso valmistetaan on niin suuri että se irroittaisi kahvin epäpuhtaudet (=lue kofeiini) jotka kuuma lämpötila taas polttaa.

      Olen muuten täysin samaa mieltä tuosta ammattitaidosta ja sen puutteesta varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

      -Mikael

      Poista
  2. Moi,

    Kiva kun tulee uusia kirjoittajia suomenkieliseen kahviblogosfääriin. Ei ole mitenkään liian vilkasta ollut viime aikoina - omasta puolestani varsinkaan.

    Kofeiinipitoisuuserojen yhtä annosta kohti veikkaisin näin näppituntumalta liittyvän ennen muuta uuttoaikaan. En saa nyt syvennytyä niin, että voisin tuota vahvistaa/tarkentaa. Pitää palailla asiaan myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Markus!

      Kiitos kommentistasi. Pyrin päivittämään sivustoa vähintään kaksi kertaa viikossa, joten kannattaa vierailla usein. :)
      Toivottavasti palaat vielä asiaan myöhemmin!

      Poista
  3. OBS jussi!

    SCAEn Gold cupin mukaan 65-75 grammaa kahvia / litra vettä.

    Markus: Sekä uuttoaika että uuttolämpötila vaikuttavat kofeiinin uuttumiseen. Käytännössä kaikki potentiaalisesti liukeneva kofeiini kuitenkin irtoaa tasaisesti normaalin uuttumisen yhteydessä. Uuttoajan kasvattaminen viiden minuutin intervalleissa mitattuna kasvattaa kofeiinin uuttumista tilastollisesti merkittävästi tasolla p=.01. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaa esimerkiksi että uuttoajan kasvattaminen viidestä minuutista kymmeneen minuuttiin kasvattaa kofeiinin kokonaismäärää kahvissa peräti promillen kymmennyksen. Käytännössä tällä tilastollisella merkittävyydellä ei siis ole minkäänlaista merkitystä. (P.P. Nhan & N. T. Phu, 2012. Effect of Time and Water Temperature on Caffeine Extraction from Coffee)

    VastaaPoista
  4. Hienoja pohdintoja, mutta ensisijaisesti tärkeintä on katsoa suodatinkahviannoksen ja espressoannoksen tilavuuseroja, joka selittää eron kofeiinin määrässä. Suodatinkahviannoksen tilavuus kahvi.net taulukon mukaan on 1,25 dl ja espressoannoksen taas 0,3 dl. Annoksissa on siis lähes saman verran kofeiinia, mutta x määrä espressoa sisältää nelinkertaisen määrän kofeiinia kuin x määrä suodatinkahvia. Aineiden pitoisuuksia liuoksissa vertaillessa liuoksen tilavuus täytyy olla sama, muuten vertailussa ei ole juurikaan järkeä. Lopettakaa siis tyhjän jargonin jauhaminen, sillä tämän "ongelman" ratkaisee keskiverto ala-asteen oppilas.

    VastaaPoista