torstai 11. huhtikuuta 2013

Kahvin säilöminen kotonaKahvin maku ei parane ajan myötä. Papujen ja kahvin vanhenemista ei voi estää, mutta sitä on mahdollista hidastaa oikeaoppisella säilyttämisellä. Kahvin oikeaoppinen säilömiseen liittyvät toimenpiteet ovat itselleni aikaisemmin olleet itsestään selviä, mutta tutkittuani aihetta tarkemmin olen alkanut kriittisesti arvioida omia säilytysmetodejani.Esimerkiksi olen lähipiiritäni kuullut, että kahvi tulisi säilöä viileässä (=jääkaapissa). Tämä ei kuitenkaan ole täysin oikea vaihtoehto, sillä kahviin saattaa tarttua hajuja muista elintarvikkeista ja jääkaapin ilmanlaatu on joidenkin lähteiden mukaan liian kostea.

Kahvin säilömisen viisi käskyä:

 1. Suojaa kahvi valolta, lämmöltä ja kosteudelta. Käytännössä tämä siis tarkoittaa että kahvi tulisi säilöä ilmatiiviissä astiassa viileässä kaapissa. Ei kuitenkaan jääkaapissa.
 2. Säilö kahvi erillisen astian lisäksi tiiviisti sen omassa pakkauksessa, eli kahvia ei pitäisi kaataa koskaan pois sen alkuperäisestä myyntipaketista. Kahvi hapettuu kaatamisen yhteydessä.
 3. Älä pakasta kahvia. Mikäli kahvi tulisi pakastaa, sitä varmaan myytäisiin pakastehyllystä? :)
 4. Varmista kahvin paahtopäivämäärä. Pienpaahtimoista on saatavilla vastapaahdettuakin kahvia, mutta Crema:n mukaan ero viikko ja kuukausi sitten paahdetuilla kahveilla on erittäin pieni. Supermarketeissa myytävän kahvin parasta ennen päivämäärä saattaa ulottua vuosienkin päähän, mutta mielestäni kahvi tulisi juoda viimeistään 6kk sen paahtamisesta. (Nespresso ja muiden kahvikapseleiden kahvin vanhenemisen selvittäminen onkin aivan eri blogikirjoituksen asia)
 5. Käytä oikeita työkaluja saadaksesi paras mahdollinen lopputulos. Kahvipussin sulkija 1, Kahvipussin sulkija 2Tyhjiörasia ja viinikaappi (jääkaappi säilytyksen tilalle)Selvennettäköön loppuun että, väärin säilöttynäkin kahvi ei ole vaarallista, mutta sen makunautinto on taatusti menetetty. :)

7 kommenttia:

 1. Hyvää tekstiä! Tuosta tuli mieleen, että alan ammattilainen mainitsi yksi päivä että ihan vastapaahdettu kahvi ei olisi vielä parasta, vaan sen kannattaisi antaa odottaa muutama päivä ennen jauhamista. Itse en tiedä enkä niin tarkka ainakaan vielä ole:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Lämmittää mieltä kun saa positiivista palautetta. Olen samaa mieltä siitä, että kahvi on parasta vasta viikon / parin päästä paahtamisesta. Tälle tuskin on mitään absoluuttista totuutta ja suositukset varmaan vaihtelevat papujen ja maistajan mukaan. :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen blogi! Tässä oppii kaikenlaista uutta :)

  VastaaPoista
 4. Tässä tuli ihan uusia juttuja kahvista mitä en ole ennen edes tiennyt!

  VastaaPoista
 5. Tuo argumentti pakastamista vastaan ei kuulosta vedenpitävältä. Onhan kaupassa muitakin lämpimässä säilytettäviä tuotteita, jotka tulee säilyttää kylmässä pakkauksen AVAAMISEN jälkeen.

  VastaaPoista
 6. Kyllä espresson uuttamisessa on aika kriittistä, että kahvi on tuoretta. Kuukauden vanha papu uuttuu usein vielä ok, mutta yli kaksi kuukautta vanhan pussin saa nakata aika usein menemään tai juottaa suodatinkahvina vieraille. 15-15-15 sääntö: Kahvi säilyy 15 kuukautta raakapapuina, 15 päivää paahdettuna ja 15 minuuttia jauhettuna. Nakukahvan käyttäminen ajaa väkisinkin tuoreen kahvin äärelle ja pienpaahtimon asiakkaaksi.

  VastaaPoista
 7. Jo siitä pakastamisesta kuitenkin lukisi vähäsen? ;)

  http://www.home-barista.com/store-coffee-in-freezer.html

  VastaaPoista